Filematologia - nauka o całowaniu
Filematologia to gałąź nauki zajmująca się badaniem całowania czyli nauka o całowaniu. Philos w starożytnej grece to ziemska miłość. Nawet dzisiaj, zjawisko całowania nie jest w pełni wyjaśnione.
Nikt nie wie, dlaczego ludzie zaczęli dotykać siebie ustami i wymianiać ślinę, ale wiadomo, że tego rodzaju kontakt fizyczny był obecny nawet w okresie około 1500 lat pne. Według jednej z teorii, pocałunek został stworzony z powodów praktycznych - tak, że ludzie mogą lizać sól z policzków innych. Pisma wedyjskie opisują zjawisko całowania jako akt miłości. Uważa się, że pocałunek kulturowo rozprzestrzenił się z Indii przez Grecję, historia z Aleksandrem Wielkim jest najbardziej wiarygodna dla tego, bo przywiózł je do Europy w czasie wielkiej inwazji w 326 pne. Oprócz przypraw i herbaty, wielki dowódca, rzekomo, przyniósł i coś, co było jeszcze cieplejsze.
Istnieją różne opinie na temat pochodzenia pocałunku. Według jednej teorii, pocałunek wywodzi się z relacji między matką a dzieckiem. Podobno matki żuły jedzenie, a potem z ich ust, karmili swoje dzieci. Niektóre kultury takie jak fińska, Birmańczyków, Polinezyjska, Philippinian lub kultur afrykańskich plemion uważają całowanie jako dziwne, absurdalne i niegrzeczne. Mają sposoby powitania jak pocieranie nosa.
Badania dowodzą że 66% ludzi kończy początkujące związki z powodu złego pocałunku. Ślina i zmysł węchu rejestrują informacje na temat DNA partnera, np. czy spłodzi zdrowe potomstwo, jaki jest stosunek do związku i czego szuka w danej relacji.
Całowanie obejmuje wiele różnych mięśni twarzy, przy czym mięśnie orbicularis oris (złożony mięsień okrężny, który otacza otwór ust i tworzy większość warg - należy do dużej grupy mięśni mimicznej zwanej grupą policzkowo-wargową) są głównym zaangażowanym mięśniem szkieletowym. Proste pocałunki zużywają zaledwie 2 mięśnie i spalają tylko 2 do 3 kalorii, podczas gdy namiętne pocałunki mogą angażować aż 23 do 34 mięśni twarzy i 112 mięśni posturalnych. Całowanie zużywa od 5 do 26 kalorii na minutę. Jedna strona internetowa nawet poinformowała, że ćwiczenie polegające na całowaniu pomaga zapobiegać zmarszczkom na twarzy!
Podczas całowania pary wymieniają średnio 9 ml wody, 0,7 mg białka, 0,18 mg związków organicznych, 0,71 mg różnych tłuszczów i 0,45 mg chlorku sodu. W aktywnym pocałunku można wymienić nawet od 10 milionów do 1 miliarda bakterii reprezentujących 278 różnych gatunków, przy czym 95% tych organizmów sklasyfikowano jako niepatogenne dla osób kompetentnych immunologicznie. Jednak wiele patologicznych organizmów może być przenoszonych przez całowanie, w tym wirusy zakaźne górnych dróg oddechowych, wirusy opryszczki pospolitej i wirusy Epsteina-Barra, a także paciorkowce chorobotwórcze, krętki syfilityczne i bakterie Mycobacterium tuberculosis. Transmisja retrowirusa ludzkiego wirusa niedoboru odporności jest rzadka, ale zgłoszono kilka przypadków choroby dziąseł u 2 osób, które się pocałowały.
Całowanie się w miejscach publicznych jest generalnie tolerowane na Zachodzie, ale w krajach azjatyckich jest źle postrzegane. Interesującą ciekawostką związaną z pocałunkami jest to, że usta są od 100 do 200 razy bardziej wrażliwe niż opuszki palców. Pozytywne cechy całowania to podwyższony poziom endorfin ośrodkowego układu nerwowego i dopaminy oraz podwyższony poziom ogólnoustrojowych katecholamin. Te zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym i przekaźnikach ogólnoustrojowych powodują niewielki wzrost ciśnienia krwi i częstości akcji serca. Produkcja śliny wzrasta również podczas aktywnego pocałunku. To ostatnie może pomóc w zapobieganiu próchnicy.
Mężczyźni, którzy każdego ranka całowali swoje żony, żyją o 5 lat dłużej i zarabiają więcej niż mężczyźni, którzy nie wykonują tego powszechnego porannego rytuału. Wreszcie jeden badacz zauważył zmniejszoną skłonność do alergii po pocałunkach.
Z tej wyliczanki interesujących faktów o całowaniu, można dojść do wnioski, że pomimo potencjalnego ryzyka, ta powszechna praktyka będzie kontynuowana w przyszłości przez ludzi na całym świecie.